Pukeudu oikein syksyyn

Ennätyslämpimän kesän jälkeen syksyn saapumiseen kannattaa valmistautua ajoissa kunnolla, jotta muuttuva sää ei pääse yllättämään. Oman mukavuuden ja syysflunssan torjumisen kannalta on tärkeää pukeutua säähän sopivalla tavalla, mutta tyylistä ei silti tarvitse tinkiä. Syksyn ehdottomia klassikoita ovat lämpimät kaulahuivit, hyvät kengät sekä kerrospukeutuminen.

Älä anna sateen hidastaa

Syyssateiden saapuessa ongelmaksi saattaa muodostua oikeanlaisten jalkineiden valinta. Vaikka perinteiset kumisaappaat eivät houkuttelisikaan, ei sen tarvitse tarkoittaa märkiä sukkia ja kylmiä varpaita koko työ- tai koulupäiväksi. Tavallisten hölskyvien ja painavien kumisaappaiden sijaan voi valita esimerkiksi tyylikkäät ja vedenpitävät GORE-TEX-nilkkurit tai nilkkurimalliset kumisaappaat, jotka ovat käytännölliset mutta myös hyvännäköiset. Tarvittaessa syysjalkineet kannattaa käsitellä likaa ja vettähylkivällä suihkeella.

Myös kunnolliseen syystakkiin kannattaa satsata, vaikka sateenvarjo tai sadeviitta toimivatkin ensihädässä. Vedenpitävän tai vettähylkivän parkatakin löytää parhaiten urheilu- tai retkeilykaupoista. Iltojen ja aamujen pimentyessä talvea kohti kannattaa muistaa myös heijastimien käyttö, jos vaatteissa ei ole heijastimia jo valmiiksi.

Valmistaudu viileisiin aamuihin ja pikkupakkasiin

Huolimatta siitä, että koleat syysaamut ja varsinkin pakkaset tuntuvat juuri tällä hetkellä kaukaisilta, tyypillisesti jo syyskuun lopulla Etelä-Suomessakin päivälämpötilat painuvat lähelle kymmentä astetta ja yöpakkasia odotetaan yleensä lokakuulle. Kuiville syyssäille vuorelliset nahka- ja mokkakengät sekä saappaat ovat oivia jalkineita, jotka kestävät oikein hoidettuna useitakin vuosia ja pitävät jalat lämpiminä. Myös kengänpohjien paksuudella on merkitystä lämmön kannalta. Jos pohja on kovin ohut, maasta hohkaava kylmyys pääse helpommin läpi.

Vaikka matalavartisten kenkien ja nilkkasukkien käyttö on yleistynyt viime vuosina myös kylmemmillä säillä, kannattaa tiedostaa nilkat paljaana kulkemiseen liittyvät riskit akillesjänteille. Oikeanlaiset sukat, kuten villapohja- ja merinovillasukat, mahdollistavat kuitenkin myös tennareiden ja muiden ohuempien kenkien käytön pitkälle syksyyn.

Huivista on moneksi

Iso ja lämmin huivi on vaihtelevalla säällä monipuolinen asuste, jota kannattaa pitää varmuuden varalta mukana esimerkiksi laukussa, vaikka ei huiveja muuten erityisemmin käyttäisikään. Sen lisäksi, että huivi suojaa tehokkaasti tuulelta ja kylmältä niskan ja kaulan alueella, saa sillä tilapäisesti korvattua myös pipon tai neuleen. Myös illanistujaisissa ja juhlapukeutumisessa laadukas huivi näyttää hyvältä esimerkiksi mekon kanssa.

Huivia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen materiaaliin. Lämpimimpiä huiveja ovat villa-, alkapanvilla-, kashmir- sekä kid mohair -huivit, kun taas puolestaan puuvilla, silkki ja pellava ovat materiaaleina paremmin soveltuvia lämpimämmille säille. Huivin lisäksi hartioille kietaistava muhkea poncho – eli niin kutsuttu päällysviitta – on kätevä asuste syksyyn ja talveen.

Kerroksilla lämpöä

Villamateriaaleja kannattaa suosia myös muussa syyspukeutumisessa, sillä villakuituihin sitoutuva ilma tekee villasta erityisen hyvän lämmöneristeen. Kerrospukeutuminen perustuu samaan ideaan kuin villa: vaatekerrosten väliin jäävä ilma toimii eristeenä ja pitää lämpimänä. Vaikka kerrospukeutumisessa painotetaankin usein urheilullisempaa näkökulmaa ja teknisiä, hikeä siirtäviä materiaaleja, voi arjessa kerrospukeutumiseen käyttää aivan tavallisia vaatteita. Esimerkiksi aamupakkasilla pärjää hyvin ohuemmalla (alus)paidalla, villaneuleella ja kevytuntuva- tai kuoritakilla. Päivän mittaan kerroksia voi helposti vähentää tai lisätä. Jos vaatekaapista löytyy kuitenkin vain kevyitä kesävaatteita, Trendlyn sivuilta voit löytää itsellesi lisää sopivia vaatekerroksia.

Muita pukeutumiseen ja tyyliin liittyviä hyödyllisiä vinkkejä pääset lukemaan täältä.