Löydä itsellesi upea mekko joka tilaisuuteen

Pukeutuminen on joskus puhumistakin tärkeämpää. Vaatteilla saa ihmeitä aikaan, eikä rohkeaa pukeutumista tule turhaan vältellä. Mekot tuovat parhaimmillaan yksilölliset piirteet hienosti esille ja kutsuu ihmisiä luontevaan kanssakäymiseen. Liian muodollinen asu voi vetää seurakunnan jäykäksi, mutta toisaalta liian rennosta lainapeitteestä voi tulla muille sellainen olo, ettei heidän tilaisuuttaan arvosteta riittävästi. Hyvä mekkovalikoima sisältää vaihtoehtoja niin tilaisuuden luonteen, seuralaisten kuin omienkin mieltymysten täyttämiseksi.

Teema ja sen variaatiot pukeutumisessa
Vakaan ja mielenkiintoisen pukeutumisen lähtökohta on jonkin teeman ympärille rakennettu vaihtelevien teemojen kokonaisuus. Samoin kuin musiikissa, taiteessa ja vaikkapa teatterissa, se mikä kiehtoo katsojaa, on jonkin ydinhahmon ympärille asettunut luovasti teemaa varioiva ilmiöiden joukko. Pukeutumisessa värimaailma on ehkäpä helpoin elementti, jolla saa nopeasti ja halvalla aikaan yhtenäisen ja kiinnostavan kokonaisuuden. Väriskaala rakentuu keskenään sopusointuisista ja ristiriitaisista vastinpareista, aivan kuin duuri ja mollisoinnut musiikissa. Rakentamalla värimaailman samansointuisten värien eri sävyjen ympärille, saa nopeasti aikaan rauhallisen mutta mielenkiintoa herättävän asun.

Kun värien käyttäminen asusteen suunnittelussa tulee tutuksi ja ilman sen kummempaa tuskaa mekko kuin itsestään valikoituu sävy sävyyn muun tarpeiston kanssa, sitten voi olla jo hyvä tilaisuus harjoitella muiden asioiden variointia. Pukeutumisessa, mekoissa, kengissä ja kaikissa asusteissa on värien lisäksi syvällisempi ajallinen ulottuvuus. Jokainen muoto ja sauma, jokainen pienikin röyhelö tai leikkauksen linja kertoo jotain sen suunnittelijoiden kulttuurisesta taustasta. Vaate kertoo yhtä lailla aikakaudesta johon se kuuluu, mutta myös sosiaalisesta viitekehyksestä ja laajemminkin katsoen kyseisessä yhteiskunnassa käytetyistä ja käytettävissä olevista materiaaleista ja tekniikoista. Kun värit on kohdallaan ja niiden variointi sujuu kuin itsestään, voi olla hyvä hetki ottaa jokin sosiaalinen tai kulttuurinen ydinteema mekon tai muun asusteen valinnan perusteeksi, ja rakentaa sen ympärille rohkeita ja ilotteleviakin varioivia heittoja.

Vaatteet ja yhä vain kiihtyvä maailmankauppa
Tietoverkot yhdistävät maailman eri sopukoita ja solia. Ihmiset Aasian miljoonakaupungeissa ostavat vaatteita verkosta valtavia määriä ja tuhannet tehtaat kutovat uutta mekkoa, hametta, takkia ja sukkaa yöt ja päivät. Maailmantalous pyörii ja vaatteita lähetetään postissa paikasta toiseen pitkiäkin matkoja. Siinä missä samalla tavarakauppa elää kukoistusaikaansa, kulttuurit ja vaikutteet leviävät ja sekoittuvat keskenään ympäri valtavan maapallon. Nykyisin on helpompaa kuin ehkä koskaan aiemmin hypätä virtuaaliselle matkalle tai ihan todelliseen lentokoneeseen ja päästä pienillä kustannuksilla kiinni aivan uudenlaisiin ajatuksiin, ihmisiin ja pukeutumistapoihin. Mikä onkaan halvempi tapa löytää uudenlaisia vaikutteita, vaatteita ja luovia yhdistelmiä kuin verkkokaupat ja maailmaa yhdistävät tietoverkot. Kaverit Kiinasta, Kongosta ja Kuopiosta voi helposti istua yhdessä ja kuin huomaamatta he keksivät ja luovat uutta, oppivat toisiltaan miten voi uudella tavalla olla ja elää. Joku pelkää, että toisessa kulttuurissa ihmiset ovat eri kokoisia, mutta ei hätää, Täältä löydät verkkokaupan ison koon mekot ja kuosit. Verkkokaupassa voit helposti valita oikean koon, ja kohta mekot jo kolahtavat postiluukusta juuri sopivasti ennen kuin juhlat alkaa.

Tyyliä asuihin ja vaikutteita idästä länteen
Vaatteet ja pukeutuminen kertovat joskus enemmän kuin tuhat tai miljoona sanaa. Jokainen mekko, jokainen hame tai paita ilmentää käytössä olevan valikoiman ja omien valintojen yhdistelmää. Verkkokaupat ja tietoverkot laajentaa valikoiman hetkessä monikymmenkertaiseksi mitä aiemmin oman lähikaupan varasto koskaan saattoi tarjota. Nykyään on helpompaa kuin ehkä koskaan aiemmin kävellä sisään kiinalaiseen, japanilaiseen, johannerburgilaiseen tai joensuulaiseen verkkokauppaan ja käydä läpi valtavat valikoimat tarjolla olevia tuotteita. Tai mikä ettei, voi halvalla lentää vaikka Tukholmaan tai Pietariin vaateostoksille, kun lentojenkin hinnat on mitä sattuu ja junatkin kulkee. Valikoiman kirjon kasvaessa omien valintojen merkitys kuitenkin kasvaa. Mutta, on hyviäkin uutisia! Pienellä paneutumisella teemojen ja variaatioiden tuntemiseen, pääsee hetkessä jyvälle siitä mikä sopii minkin kanssa ja miten duurimelodiasta vaihdetaan sujuvasti mollisointuihin. Vaatetuksen suunnittelussa on samoin kuin musiikissa tai taiteessa tärkeää osata rakentaa yhden teeman ympärille hyvin sopivia muunnelmia. Mieti ja tutki tarkkaan eri vaatteiden ja teemojen kulttuurisetkin taustat, siten opit nopeasti miten niitä voi luovasti yhdistellä ja rakentaa niistä yhtenäisen mutta luovasti vastakohtiakin yhdistelevän kauniin kokonaisuuden.