Suomalaiset muotisuunnittelijat

Suomalaiset muotisuunnittelijat ja muotiala ylipäänsä ovat jatkuvassa nousussa herättäen huomiota jopa ulkomailla. Keväällä 2016 Hyères Fashion Festivalissa, joka järjestettiin Ranskassa, finaaliin menneistä kymmenestä mallistosta peräti kolme tulivat Suomesta ja vieläpä nuorilta suomalaisilta suunnittelijoilta. Suomalaisten suunnittelijoiden mallistoista tekee kiinnostavia niiden erilaisuus. Niissä yhdistetään innovatiivisella ja kiinnostavalla tavalla suomalaisuudelle ominaisia piirteitä, kuten jääkiekkoa kansainvälisten jo tunnettujen tyylien kanssa. Näin on tehnyt muun muassa Givenchylta ja Voguelta positiivista palautetta saanut Julia Männistö. Monet kiinnostavimmista suomalaisista suunnittelijoista työskentelevät tai ovat työskennelleet ulkomailla tunnettujen nimien opissa. Suomalaisille ehkä tunnetumpi nimi Katri Niskanen suunnittele jo seuraavaa mallistoa, mikä varmasti ilahduttaa monia. Onhan hän ehkä tämän hetken suurin eri suomalaisia sukupolvia yhteen tuova muodin nimi!

1200px-11-07-29-helsinki-by-ralfr-054Suomalaiset muotimarkkinat vain paranevat

Suomalaisten suunnittelijoiden vaatteiden kysyntä jatkaa kasvuaan, mikä tarkoittaa myös auvoisempia aikoja itse suunnittelijoille markkinoiden laajentuessa. Katri Niskanen on kyennyt avaamaan liikkeen keskeiselle alueelle Helsinkiä Bulevardi 15:ta, jossa vilinä käy! Suurin osa suomalaisten suunnittelijoiden omista liikkeistä ovat keskittyneet Etelä-Suomeen suurempien tavaratalojen kantaessa vain paria tuotetta valikoiduissa sijainneissa. Joillakin heistä, kuten Niskasella, on kuitenkin nettikauppa, joten jos olet iskenyt silmäsi juuri siihen tiettyyn kenkäpariin ja asut syrjäisemmällä seudulla, älä huoli: kun tilaat kengät netistä, valikoimaa riittää! Niskasen nettikaupassa on myöskin nyt esillä syys-talvi ’16 mallisto, jossa näkyy paljon Niskaselle ominaisia kliinisiä, suoria linjoja. Vaikka asuisitkin syrjäisemmällä seudulla, älä kuitenkaan sulje silmiäsi – pohjoisemmassakin on paljon suomalaisten suunnittelijoiden tehdasmyymälöitä. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita R-Collectionin, jonka tehdasmyymälä sijaitsee Kajaanissa. Brändi on suunnitellut ja tuottanut vaatteita jo melkein neljä vuosikymmentä, pysyen aina ajanhermolla tuoden markkinoille käteviä, jokapäiväisiä vaatteita jotka ovat kuitenkin kauniisti suunniteltuja sekä erittäin laadukkaita – ehkä juuri siksi he ovatkin paikallisten luottomerkki. Omassa kotikaupungissasi saattaa myös sijaita vastaavanlainen, mahdollisesti aloitteleva helmi, joten pysy valppaana!

Kiinnostavimmat nimet juuri nyt

Gloria-lehti listasi tämän hetken kiinnostavimmat nimet syyskuussa 2016. Niihin lukeutuvat aiemmin mainittu Julia Männistö sekä Hyères Fashion Festivalin finaaliin päässeistä suunnittelijoista Elina Määttänen, kilpailussa toiseksi miestenvaatemallistollaan tulleet Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen sekä vaatesuunnittelun opiskelija Rolf Ekroth. Monet muutkin suunnittelijat tällä listalla ovat sijoittuneet kansainvälisissä, arvostetuissa kilpailuissa sekä tehneet kansainvälisiä työopintoja. Joidenkin nimet kiirivät jo toisella puolen maapalloa Itä-Aasiassa asti. Tällainen on vuonna 2012 vaatemerkkinsä aloittanut naistenvaatteita suunnitteleva Saara Lepokorpi, jolla on jälleenmyyjiä Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Mainittujen suunnittelijoiden välillä kulkee kuitenkin yhteinen punainen lanka, vaikka he ovatkin kaikki erilaisia. Se on suomalaisuus. Heistä kukin on löytänyt oman tyylinsä, mutta jokaisessa heistä voi nähdä jotain tuttua ja turvallista. Se voi olla malliston linja, materiaalit tai sitten vaatteiden sanoma. On kuitenkin hienoa, että nuoret suomalaiset suunnittelijat pärjäävät hyvin ja jatkavat kasvuaan saaden kunnioitusta ja arvostusta suurilta ulkomaisilta nimiltä ja että paikalliset muotimarkkinat Suomessa aina vain paisuvat. Suomalaisella muotisuunnittelulla menee siis paremmin kuin hyvin!